logo fejlecbe


Bugát Pál Kórház
3200 Gyöngyös, Dózsa György u. 20-22
Telefon: 06 - 37 / 312 - 491
E-mail: korhaz@bugatpal.hu

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Osztályvezető főorvos:
Vezető asszisztens: Juhászné Nováky Andrea

 

Hol találja meg?

Az osztály a kórház Hotel épületének földszintjén található.


Tevékenysége három nagy csoportra tagozódik.

 

Cytológia

A cytológia az egyes sejtek, vagy kisebb sejtcsoportok vizsgálatával foglalkozik. Ezzel részben népegészségügyi feladatot lát el, részben a közvetlen gyógyító beavatkozás irányát szabja meg. Az előzőhöz a mindenki által jól ismert nőgyógyászati méhnyak szűrés tartozik, még a másodikat a testüregi, vagy vékonytű szúrással nyert anyagok képezik.

 

Kórszövettan

A vizsgálatok másik nagy csoportját a kórszövettan képezi. A műtéti beavatkozások során eltávolított, vagy a tápcsatorna tükrözése során vett apró szövetminták értékelése a feladata. Amellett, hogy a jó, vagy rosszindulatúság megállapítása a feladata, ma már a sejtek várható szaporodási készségét, egyes daganatellenes gyógyszerek hatásosságát is meg kell állapítanunk. Így a csak káros mellékhatással bíró, de therapias eredménnyel nem járó gyógyszerek terhelésétől megóvjuk a betegeket. Kórokozókat is kimutatunk, melyek irányt szabnak a tápcsatorna betegségeinek kezelésében.

 

Kórbonctan

A kórbonctani részleg az elhunytak pontos halálokának megállapítását végzi. Ez vonatkozik a kórházban meghaltakra, illetve azokra, ahol a halottvizsgálatot végző orvos a rendelkezésére álló adatokból nem tudja egyértelműen a halál okát megállapítani. A kórházi kórboncolások egyben a szakmai minőségbiztosítás fontos indikátorát is jelentik. A vizsgálat során a patológusnak nyilatkoznia kell a klinikus diagnosztikai tevékenységéről, a bevezetett kezelés szakszerűségéről.